Уряд схвалив проект Указу Президента про приєднання України до Конвенції про Європейський інститут лісу
27 Грудня, 2017У ДП “Великобичківське ЛМГ” проведено нараду за участі керівників підрядних організацій
29 Грудня, 2017На головних площах українських міст уже сяють новорічні ялинки. У декого вони красуються вже й у домівках та квартирах. Але чимало українців їх все ж іще не придбали: приглядаються. І на фоні, можливо, росту екологічної свідомості – у багатьох із цієї когорти виникає дилема. От хочеться свята із запахом хвої – але водночас серце стискається від того, що заради кількаденної забави зрубано дерево… Хоча останніми роками українці таки придумали як викрутитися – аби, знаєте, і вовки ситі, і вівці цілі. Називається ця новорічно-ялинкова панацея «ялинка в горщику». Таке собі новорічне дерево, яке треба поливати, а після свят – висадити, і хай собі росте, людей радує.
З НАСТУПНОГО РОКУ – У ВСІХ ЛІСГОСПАХ КРАЇНИ
Придбати такі ялинки можна в першому-ліпшому садовому центрі. Щоправда, вас можуть неприємно вразити ціни на них – стартують від 650 гривень за півметрову ялиночку. І що вище деревце — то дорожче. А якщо схочете модну блакитну ялинку, готуйте як мінімум вдвічі більше за таке ж метрове деревце, тільки з голубими гілочками.
Але ж ми не були б українцями, якби і з цієї ситуації виходу не знайшли. Тож такі ялинки в горщиках почали заготовляти в державних лісництвах, щоправда, це швидше виняток, аніж правило, але якщо пошукати – можна знайти.
Так, торік таку практику вперше запровадили на Закарпатті в Перечинському лісгоспі – і це стало справжньою сенсацією. Лісівники не просто продавали свої деревцята в горщиках за третину ціни від зрубаних з чіпами ялинок на ринках (тобто, від 100 гривень), а й давали напрокат: орендувати ялинку коштувало ще дешевше – всього 60 грн.
Цього року тут, у Перечинському лісгоспі, традицію ялинки в горщику продовжили.
– Не знаю, чому колеги в інших господарствах не долучаються до такої практики, – каже директор Перечинського лісгоспу Ярослав Кополовець.
Втім, у прес-службі ЗОУЛМГ нас запевнили, що таку практику з наступного року введуть як обов’язкову в усіх господарствах області, а може, і країни.
– Практика показує, що ці ялинки в горщиках мають попит, минулого року в Перечині розкупили все, цьогоріч – на початок грудня забрали вже половину дерев у горщиках. Були прохання, і ми на них надсилали наші деревцята в інші області – до Львова та Києва, – каже прес-секретар ЗОУЛМГ Юлія Давидова. – Відтак, із наступного року такі ялинки в горщиках будуть у кожному лісгоспі області – для зручності, напевно, нашу практику переймуть і колеги по всій країні.
МИНУЛОРІЧ ДАВАЛИ В ОРЕНДУ ЗА СМІШНІ ГРОШІ, ТЕПЕР – ПРОДАЄМО
– Минулого року ми ялинки здебільшого здавали в оренду людям – всього за 60 грн. Із можливістю потім привезти дерево в лісгосп і висадити на території якогось із лісництв. Але як показала практика – жоден із орендарів дерево не повернув, тому цьогоріч ми вирішили ялинки продавати. До ціни на дерево (від 60 до 150 грн) додали вартість горщика, землі – тому коштує така ялинка у нашому лісгоспі від 200-250 грн (це деревцята від одного до півтора метра). Горшик вартує 60-80 грн, плюс ялинка, привіз, посадка, ґрунт – на те і виходить, каже лісівник. – Якщо брати цьогорічні базарні ціни – ялинки висотою тих самих 1,5 м стартують від 300 грн. Вигідніше взяти в горщику.
Заготовлювати ялинки в горщиках починають заздалегідь.
– Ці ялинки ми викопували ще в кінці жовтня в насадженнях, де вони росли в природних умовах. Ми вибираємо дерева разом із корінням з глиною. Два місяці деревцята стояли у нас на подвір’ї в горщиках – пристосовувалися до нових умов життя. У лісі вибираємо деревцята ті, що кращі та менші – аби приживалися. Більшу ялинку в горщик не посадиш – там коренева система завелика. Висаджувати в горщик можна тільки дерева обмеженої висоти – більші за півтора метра туди не влізуть, та й пошкодиться коренева система – така ялинка не приживеться.
Разом із тим, Ярослав Михайлович пояснює, як саме слід доглядати за хвойним деревом, аби воно щасливо пережило різдвяно-новорічні свята і змогло потім прижитися.
– Ялинку треба ставити не біля батареї, не забувати її поливати, але при цьому не перелити – достатньо півлітра холодної води двічі на тиждень. На Закарпатті, яке відоме теплими зимами, дерево можна висадити в ґрунт одразу після свят. Або винести з хати після свят і почекати до весни, а тоді підготувати посадкову яму і висадити ялинку вже напровесні. За деревом треба доглядати, поливати, аби прижилося.
СКОРІШ ЗА ВСЕ – НЕ ПРИЖИВЕТЬСЯ
Цікаво, що чимало скептиків переконують, що такі ялинки навряд чи приживуться.
– Хвойні дерева загалом вибагливі, вони не люблять пересаджень, а якщо вже займатися цим – то у відповідну пору року та за відповідних умов, – каже Ярослав Козак, керівник еко-турфірми «Добре поїхали». – Відтак, що ви купите ялинку в горщику, що – чіповану зрубану на базарі, результат матимете один: дерево використаєте тільки одноразово за призначенням – як декорацію до новорічних свят.
Для того, аби було інакше, треба, певно, купувати дорогі ялинки в зелених центрах – там все-таки їх спеціально вирощують у горщиках, із дотриманням умов температури та вологості, відповідним підживленням, знову ж таки, коренева система вже призвичаєна. Так більше шансів, що це хвойне дерево у вас збережеться, і з ним ви зустрінете ще не одне свято. Але й коштує воно у п’ять разів дорожче за звичайну ялинку із новорічного базару.
СПОСІБ ЖИТТЯ ЯЛИНЦІ НЕ ПІДІЙШОВ…
Хоча й тут не все так просто.
Минулого року таку ялинку – живу, в горщечку, придбало собі молоде подружжя киян – Олекса та Марічка Косенки.
– Ідея була розжитися ялинкою, яка ростиме разом із нашою сім’єю – зустрічати й проводжати із нею свята щороку, – розповідає Олекса. – Відтак, ми купили хвойне деревце в одній із мереж у місті, добре зустріли з нею Новий рік. Причому, це була не звична смерічка чи ялиця, а спеціальний вид сосни – коніка, яка пристосована, як нам пояснили, до вирощування в умовах закритого ґрунту. У нас вона добре пережила новорічні свята, весною навіть пішла в ріст. Але у нас така специфіка роботи, що влітку майже на місяць виїжджаємо з дому (Олекса тренує хлопчаків за українським бойовим звичаєм, влітку у них – табори, – авт.). Тому нашу ялинку ніхто не поливав, і вона всохла. Шкода, звісно, але для нас ця практика виявилася неприйнятною. Більше ялинку в горщику не заводитимемо. Хоча й зрубану ніколи не використовуємо: ми купуємо кілька гілочок, прикрашаємо ними люстру, я поєдную до вимикача світла гірлянди – отакий у нас новорічно-хвойний декор.
ЯК НЕ ЗАСУХА, ТО ЗЛИЙ СУСІД
Хоча не факт, що вашу ялинку з горщика, любовно висаджену після свят, не спіткає інша біда – і мова не про засуху, а про сусіда з іншої квартири.
Саме про такий прикрий випадок нам розповіла еколог з Ужгорода Оксана Станкевич-Волосянчук:
– У нашому дворі колись росла саме така ялинка із горщика: в моєму дитинстві якось мама принесла живу ялинку в горщику. Ми святкували з нею Новий рік, а навесні висадили деревце у дворі. Доглядали, плекали. Зрештою, вона виросла у висоту на 1,5 м, а потім на якийсь черговий Новий рік її сусід тишком-нишком зрубав, – розповіла пані Оксана.
А от у Литві такі ялинки в горщику користуються популярністю уже понад десять років, втім, як і загалом по Європі, розповідає читачка Укрінформу з Вільнюса Марина Делеган.
– У нас ялинки в горщику дуже популярні, придбати їх можна у спеціалізованих крамницях лісництв – можна під’їхати і купити на вибір, або замовити попередньо в Інтернеті. Продають такі ялинки також біля супермаркетів. Ціна за зрубану ялинку ~ 15-20 € (1м-1,5м); у вазоні срібні ялинки десь по 20-25 €; нормандські ялинки преміум класу у вазонах – від 30 €, – розказує пані Марина. – Ялинки у вазонах люди часто висаджують потім біля будинків, у парках… Це загальна практика, більшість дерев приймається.
КІЛЬКА ПРАВИЛ ДЛЯ ГОСПОДАРЯ ЯЛИНКИ
Ну, власне, якщо ми все-таки переконали вас цьогоріч спробувати змінити традиції – і зустріти Новий рік із ялинкою в горщику, то ось вам наостанок кілька порад, як доглядати за деревцем так, аби воно успішно пережило свята, а потім захотіло жити далі у відкритому ґрунті.
Є кілька правил. Ставити потрібно на світлому місці, але не під прямі сонячні промені з вікна, також – не біля батареї чи каміна. Крім того що дерево слід поливати, його треба раз на два дні обприскувати. Також слід завважити, що в кімнаті ялиці, яку ви потім плануєте висаджувати, треба перебувати не більше як 7-10 днів. Після свят дерево варто винести на балкон, стежити, аби не перемерзло в сильні морози та не обгоріло на першому весняному сонці. Навесні дереву треба вибрати місце, де воно житиме – ялинка любить притінене місце, вона виростає в тіні до 15 м, також їй до вподоби кислі ґрунти. Бажано при висадці посадкову яму підживити спеціальними добривами для хвойних, полити та замульчувати. Ну, і зрідка навідуватися до свого дерева і поливати.
А ЯКЩО МИ ВАС НЕ ПЕРЕКОНАЛИ….
Ну, й насамкінець. Якщо ми вас таки не переконали – і ви не змінюватимете сімейної традиції купувати до свят зрубану ялинку, то ось вам наостанок життєствердна (чи заспокійлива) репліка одного з наших спікерів – керівника еко-турфірми Ярослава Козака.
– Насправді термін «зрубана ялинка» нам дещо нав’язаний, і тут варто розставити акценти, аби справді не совістити самого себе за зрубане дерево, – пояснює Козак. – Більшість новорічних дерев на наших ринках спеціально вирощені для того, аби їх зрубали та продали для святкування Нового року. І деревцят цих насаджено в такій кількості, що можна забезпечити увесь багатомільйонний Київ. Для цього розроблена лісівниками ціла процедура – сосни та ялинки садять на спеціальній відкритій території, на визначеній відстані – аби дерево рівномірно обростало гіллям і тягнулося доверху. (У природі ялинки дуже рідко бувають такої ідеальної круглої форми, зазвичай, вони однобокі, рідкі). Зрештою, це така ж процедура, як вирощування картоплі – ми ж не ридаємо над картоплинами, коли чистимо їх для смачної вечері, – жартує пан Козак. – Тому новорічну ялинку треба сприймати так само… Нам цьогоріч із групою вдалося поїхати до Боярського лісництва на плантацію ялинок – люди побачили, як вирощують деревця – із насіння, до пухнастих однорічок у теплицях і до, власне, плантації. Зрозуміли також іще один факт: що наші ліси – це здебільшого не природні насадження, а плантації, де лісівники вирощують дерева. І цікаво: що молодший ліс – тим більше він дає кисню, бо швидше проходить процес фотосинтезу. Власне, після екскурсії у моїх туристів зникли всі питання щодо новорічних ялинок, і кожен додому поїхав зі свіжою сосонкою з лісництва. Ще приємніше, що дерева в лісництвах втричі дешевші, ніж на ринках (якщо там ціна стартує від 300 грн – то в лісництві таку ж майже метрову сосну можна придбати від 75 до 100 грн).
Тетяна Когутич, Ужгород